Over Sippie

Sippie Broersma werd in 1983 geboren in Zwolle in een zeer muzikale familie. Ze start met dwarsfluit en leert zichzelf piano spelen. Haar enthousiasme voor ensemblezang ontstaat al op 11-jarige leeftijd als ze voor het eerst het Nederlands Kamerkoor hoort en meedoet in het ‘jongenskoor’ van de Matthäus Passion, maar nadat ze op 15-jarige leeftijd in het kader van een schoolproject de volledige Matthäus Passion mag meezingen, verliest ze haar hart aan de ensemblezang. Op 16-jarige leeftijd zingt ze in haar eerste kamerkoor.

Al tijdens haar studie aan het ArtEZ conservatorium loopt ze stage bij het Groot Omroepkoor en zingt ze mee met een project waarbij veelbelovende zangers na auditie de mogelijkheid krijgen om een concertserie te doen met zangers van het Nederlands Kamerkoor olv Kaspars Putniņš.

Na haar studie heeft Sippie bij verscheidene professionele ensembles gezongen zoals Capella Isalana, Bachkoor Holland, Consensus Vocalis en Studium Chorale. Daarbij heeft ze kunnen werken met grote (koor-)dirigenten waaronder Jan Willem de Vriend, Klaas Stok, Ton Koopman, Ed Spanjaard, Gijs Leenaars en Hans Leenders.

Ook werkte ze bij het professionele kamerkoor van de belangrijkste dirigentencursus van Nederland: de Kurt Thomas Cursus. Ze heeft hier een aardig kijkje in de keuken kunnen nemen van de dirigent met docenten als Daniël Reus, Rob Vermeulen, Adrian Rodriguez Van der Spoel, Sigvards Klava en Hans Leenders.

Verder zingt ze sinds 2011 bij The Bach Choir of the Netherlands en verzorgt hiermee meer dan 80 concerten per jaar. Sinds 2020 zingt ze ook bij het professionele vrouwenkoor Lux en bij Vocaal Ensemble Cantatrix.

Na haar conservatoriumstudie volgde ze lessen bij Johannette Zomer en Geert Berghs. Ze volgde cursussen bij Johannette Zomer, Hanneke de Wit, Peter Kooij en Maarten Koningsberger. Sinds 2017 wordt zij gecoacht door Hanneke de Wit.

Sippie is oprichter en artistiek leider van Sneek Vocaal. Met Sneek Vocaal organiseren zij en haar partner Gerard van Beijeren muzikale activiteiten in en om Sneek met de focus op vocale muziek.

Vanaf 2017 werkte Sippie als repetitor en zangcoach bij het Martini Jongenskoor Sneek en om haar vaardigheden te vergroten volgde ze de Meerjarige Dirigentenopleiding in Utrecht bij onder andere Hans Noyens en Matthijs Overmars. Hiermee is een nieuwe passie geboren!
In september 2019 werd zij dirigent van het Sneeker Cantatekoor en vrij snel daarna ging ze nog twee kamerkoren dirigeren: kamerkoor Vox Flevium en The Side Table Singers. Sippie dirigeerde als vervanger het koor Capella Sneek, het Martini Jongenskoor Sneek en de Wageningen Studenten Koor en Orkest Vereniging. In 2021 startte ze met de applicatie-opleiding Koordirectie aan het conservatorium van Utrecht. Naast deze opleiding volgde ze cursussen bij Boudewijn Jansen en Krista Audere en volgt ze privélessen bij Hans Noyens.